Hoe lang duurt een nameserver / DNS wijziging

Dit artikel is van toepassing op alle hostingpakketten bij ons.

Wijzigen nameservers
Aan een domein zijn altijd minimaal 2 nameservers gekoppeld. In ons geval pns21.cloudns.net ,  pns22.cloudns.net, pns23.cloudns.net en pns24.cloudns.net Deze kunt u zelf eventueel veranderen in het klantenmenu, mijn nameservers. De wijziging wordt dan direct doorgevoerd maar zal pas na vele uren merkbaar worden. In de praktijk is het na 12 uur goed merkbaar maar trek er minimaal 24 uur voor uit. Dit heeft te maken met caching van de nameservers. Veel providers refreshen hun eigen DNS maar 1x in de 6, 12 of 24 uur en merken dan pas de wijziging.

Het kan dus in de praktijk zo zijn dat u na 6 uur de wijziging al merkt, maar dat iemand die bij een andere provider zit de wijziging pas na 12 uur zal merken. Het hangt er dus sterk vanaf wanneer en hoe vaak een provider zijn DNS refreshed.

Wijzigen DNS records
De nameservers waarnaar het domein verwijst bevatten allerlei gegevens waar mail afgeleverd moet worden, waar de website getoond moet worden etc. Een wijziging in uw DNS wordt ook direct doorgevoerd maar ook hier zit een vertraging in. Het kan tot maximaal 4 uur duren voor een dergelijk wijziging overal merkbaar is(meestal maximaal een uur).

Stel u past het A record aan voor www.uwdomein.xx. Als u net daarvoor op www.uwdomein.xx geweest bent dan zal het de maximale tijd duren voordat u de wijziging zult merken. Uw computer zelf cached namelijk de DNS records ook zodat hij niet eerdere keer op het internet dit hoeft te controleren. Had u www.uwdomein.xx voor het wijzigen helemaal niet opgevraagd dan kan het zijn dat u de wijziging direct merkt.